Informatie

Educatieve tips Cultuurcentrum 't Vondel

Voorstellingen

Een theaterbezoek is elke keer opnieuw een belevenis. Een fantasievol gebeuren voltrekt zich voor onze ogen. De magie werkt diep op ons in. Theater laat ons niet koud. ’t Vondel steekt graag een handje toe om leerlingen optimaal van een theaterbezoek te laten genieten.

Hieronder vind je de voornaamste informatie, maar als je meer wil weten, lees dan zeker ook onze minibrochures

Lesmap

Bij heel wat voorstellingen is er een educatieve begeleidingsmap beschikbaar. Het maken ervan kost tijd en geld. We hopen dat die een meerwaarde is en dat je er bij de voorbereiding of nabespreking gebruik van maakt. We vinden het belangrijk dat een voorstelling niet enkel als ‘extraatje’ wordt gezien. We stimuleren dat er in de klas nog over gepraat, gefantaseerd, gecreëerd of gefilosofeerd wordt. Kinderen kunnen op die manier iets bij zichzelf ontdekken, wijzer worden of gewoon fijn samen terugblikken op iets dat ze samen beleefden.

Voor de films vind je het lesmateriaal terug op de filmpagina van JEF, onze partner voor jeugdfilm. Je geeft de filmtitel in en kan op deze pagina het lesmateriaal downloaden.

Geen lesmap?
Wij zoeken bruikbare informatie voor je op: een filmpje, beeldmateriaal, recensie… Je vindt die systematisch terug op de website. 

Nabespreking

Wie wil, kan na de voorstelling een gesprek aangaan met de acteurs. We organiseren dit in kleine groep. We maken hierover graag ten laatste drie weken voor de voorstelling concrete afspraken. Een echte aanrader!

Introductie in theater

Onthaalklas en eerste kleuterklas

het associatiespel

Een eerste theaterbezoek met kinderen uit de onthaalklas en de eerste kleuterklas is meestal overweldigend en heel intens. Ter voorbereiding van dat eerste bezoek voorzien wij het associatiespel. Dit spel is een memoryspel en introduceert theater bij onze jongste kijkers. Zes kleurrijke duokaartjes benoemen en verbeelden de attitudes die bij een theaterbezoek verwacht worden. 

De laatste jaren ontwikkelen verschillende gezelschappen voorstellingen op maat van deze jongste doelgroep: niet te lang, voor een kleine groep, aansluitend op hun leefwereld en boordevol ‘prikkels’. Dit schooljaar voorzien we speciaal voor hen 2 ogen, 2 oren van Rémi Decker.  

het theatertraject

klasvoorstelling Stokkenman Ton + educatief pakket Tello gaat naar toneel 

Kleuters: Tello gaat naar toneel: boek en animatiefilm

Deze uitgave is een ideale handleiding voor leerkrachten om jonge kinderen voor te bereiden op hun eerste theaterbezoek. 4Hoog maakte een boek en animatiefilm over de avonturen van Tello die voor het eerst naar de schouwburg mag. De animatiefilm is hier te bekijken. 

1ste tot 6de leerjaar: Voor De Show

Voor De Show is een interactief, digitaal theaterspel waarmee je jouw leerlingen warm maakt voor de komende voorstelling, met een minimum aan voorbereidingstijd. Je speelt het spel op het digibord of met laptop en projector. Theaterspookje Theo wijst je de weg terwijl je leerlingen leren over theatercodes en creatieve opdrachten uitvoeren waarbij ze tekenen, schrijven en uitbeelden. Klaar voor de show? Ga naar www.voordeshow.be.

1ste tot 3de leerjaar lager onderwijs: de wonderlijke theatert-r-ip van Ton en Thea

Het verhaal van Ton en Thea wil kinderen laten kennismaken met alle aspecten van theater, met de codes die gebruikelijk zijn bij een theaterbezoek en met de verschillende soorten theater die ze mogelijk kunnen meemaken. Het bestaat uit een boekje voor de kinderen en een affiche voor de leerkracht. De affiche gidst je om het kijkgedrag van de leerlingen op subtiele wijze te sturen en te verruimen zodat de leerlingen nadien vanuit hun eigen beleving te bevindingen leren uiten en benoemen. De opdrachten zijn opgesplitst in voorbereidende en verwerkende oefeningen.

1ste tot 4de leerjaar: Radio Fiona: podcast van Sofie Palmers en Katrien Pierlet 

Fiona, de conciërge van een lege schouwburg, neemt je in een podcast van drie afleveringen mee doorheen het hele gebouw. De luisteraars maken kennis met verschillende voorwerpen, gebruiken, spelen een quizje en krijgen een opdracht mee. Zo komt theater langzaam terug tot leven. 

 

Een geboekte voorstelling vooraf bekijken?

Dat kan. Contacteer ons. Wij overlopen samen met jou de speellijst en reserveren een gratis kaartje bij één van onze collega-cultuurcentra.