Auteurslezing Kamiel De Bruyne

Door Kamiel De Bruyne

podium Knotsgekke weetjes, bizarre verhalen en eigenaardige kennis over de wereld

Voor deze lezing raden we aan de boeken vooraf NIET te lezen, anders is het verrassingseffect weg.

Biografie

Kamiel De Bruyne noemt zichzelf professioneel onnozelaar. Naast flauwe grappen maakt hij ook televisie en boeken.

Met zijn succesvolle televisieprogramma "Sorry voor alles" mocht hij de twee grootste televisieprijzen ter wereld mee naar huis nemen: een Emmy en een Gouden Roos. Naast zijn televisiewerk schrijft De Bruyne ook boeken. Met "Fake it till you make it" schreef hij een humoristische handleiding naar ongehoord succes en ongeziene rijkdom. In de hilarische weetjesboeken "Er was misschien eens" lezen kinderen 20 onwaarschijnlijke verhalen die misschien echt gebeurd zijn, maar misschien ook niet.

 

Lezing

De lezingen rond het boek “Er was misschien eens” neemt de kinderen mee in een aantal verhalen uit het boek. Ken je bijvoorbeeld de man die een vliegtuig at? Of de ridder die de friet uitvond? En wist je dat er een een dorpje is in Zuid-Amerika waar het ieder jaar vissen regent? Of misschien is dat wel helemaal niet zo? Want welke verhalen zijn waar, en welke verhalen zijn compleet verzonnen? Aan de kinderen om te raden!

 

Kamiel vertelt de verhalen op zijn eigen manier en laat nadien iedereen in de klas of groep raden. We laten een gesprek ontstaan over waarom ze denken dat iets echt zou kunnen, of waarom het onzin zou zijn. Terwijl ze naar de humoristische of onwaarschijnlijke verhalen luisteren, worden de kinderen uitgedaagd om kritisch te zijn.

 

Nadat de hele groep heeft geraden wat de ware aard van het verhaal zou zijn, doet Kamiel het échte verhaal uit de doeken, bijgestaan door foto’s en illustraties. Wat was er waar en wat niet? En vooral: waarom wel of waarom niet?

 

De ridder kan de friet niet hebben uitgevonden, want er waren helemaal nog geen aardappelen in Europa! Er was écht een man die een vliegtuig at, hij was een Franse circusartiest die ook winkelkarren en toiletpotten verorberde. En in een dorpje in Honduras vallen ieder jaar honderden vissen uit de lucht, ze hebben er zelfs een heel festival aan gewijd!

 

De uitleg wordt nog extra doorspekt met weetjes binnen het thema. Ridders hadden bijvoorbeeld ook geen tomaat, thee of koffie. Of wist je dat de man die een vliegtuig at misselijk werd als hij eieren of bananen had? En dat het weer niet alleen in Honduras eigenaardig kan zijn, elders regende het ook al spinnen, wormen of padden.

 

Thema's

Taal & Literatuur, Fantasy, Sprookjes & Legendes, Reizen, Steden, Landen & Culturen, Kunst & Cultuur, Geschiedenis & Politiek, Natuur, Dieren & Milieu, Mens & Maatschappij

Enkel voor Halse scholen.

Deze lezing vindt plaats in het kader van de Jeugdboekenmaand.

Voor deze lezing raden we aan de boeken vooraf NIET te lezen, anders is het verrassingseffect weg.

Credits

 

Doelgroep(en):

5LJ
Lager - 5de leerjaar
6LJ
Lager - 6de leerjaar

Duur:

60 minuten

Prijs:

€ 0.00 / leerling

Aantal vrije plaatsen:

Zie de data onderaan

 Reserveren

Reservatie maken

Kies één van de onderstaande data

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen Reserveer
di. 18-03-2025 09:00 - 10:00 Bibliotheek Halle volzet
di. 18-03-2025 10:15 - 11:15 Bibliotheek Halle volzet
di. 18-03-2025 11:30 - 12:30 Bibliotheek Halle volzet